dilluns, 7 de maig del 2018

L'escultor barroc Miquel Perelló

En el centre de Barcelona es troba la plaça Vicenç Martorell. Aquesta plaça i algunes de les cases limítrofes corresponen a l'espai que ocupava l'antic convent de la Mare de Déu del Bonsuccés.

El convent i l'església van ser aixecats a partir de l'any 1626 pels servites, una orde religiosa coneguda també amb el nom de Servents de Maria. L'església, d'estil barroc, va ser consagrada l'any 1635. El convent va desaparèixer amb la desamortització i es va utilitzar com a caserna (1).

L'enderroc del convent (1945) va salvar només el cos més alt de l'edifici (indicat en vermell en plànol següent). En aquesta part, es troba una impressionant porta barroca obra del escultor mallorquí Miquel Perelló i que dona a la plaça del Bonsuccés.

Situació de les restes (vermell) de l'antic convent

Segons les darreres investigacions (2), Miquel Perelló va néixer a Petra l'any 1643. Fou deixeble de diversos escultors mallorquins com Joan Antoni Homs i Rafael Blanquer. En un moment donat, va decidir replantejar-se la seva vida professional i es traslladà a Barcelona al voltants de l'any 1668.

Ja a Barcelona, va ingressar al gremi d'escultors a l'any 1684 on residí fins el 1704. Durant els anys que va viure a Barcelona no es té constància de cap de les seves obres, llevat del portal barroc que va fer al convent dels servites de la Mare de Déu del Bonsuccés al 1690.

Es desconeix el motiu de la signatura tan gran i visible que apareix al portal. Una possible hipòtesi (2) és que el gremi dels escultors estava molt relacionat amb aquest convent i per aquest motiu deixaren que un dels seus agremiats deixàs la seva signatura.

Cap el 1705 comença a treballar pel taller de Pau Costa, escultor vigatà i per tant es veu obligat a deixar Barcelona i desplaçar-se a les poblacions on ha de treballar: per exemple ajuda a Pau Costa a esculpir retaule major de l'església parroquial de Torelló.

Portal barroc de Miquel Perelló. Font: Flickr


Detall de la signatura


Emblema de l'orde, amb la "S" (Servents) i la "M" (Maria)
sobreposades i una corona de set lliris,
simbolitzant els Set Sants Fundadors. Font: Wkipedia

 
Notes i bibliografia

(1) - Convent i caserna del Bonsuccés (1626-1945)

(2) - Algunes precisions sobre 1'escultor mallorquí Miquel Perelló. Carles Dorico i Alujas. Estudis Baleàrics, núm. 66/67. L'art barroc a Mallorca. Miscel·lània

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada