dimecres, 3 d’octubre del 2018

Cuevas de Mallorca a plaça Catalunya

A la plaça Catalunya, a finals del XIX hi havia nombroses instal·lacions destinades a l'oci ciutadà. Entre elles, podem esmentar els "Panoramas", un entreteniment cultural basat en l'espectacle visual. Vistes fixes de passatges de grans dimensions animats mitjançant trampes visuals que li donaven sensació de moviment amb successions d'imatges de banda a banda d'una gran pantalla (1). Els més importants Panoramas eren el Waterloo i Plewna.

A part d'aquests, també hi havia l'anomenat "Cuevas de Mallorca". Estava situat a plaça Catalunya, a la cantonada Passeig de Gràcia i Fontanella.

No tenc constància de la seva inauguració, però els anuncis d'aquesta instal·lació començaren a publicar-se l' de setembre de 1888. S'anunciava amb molta freqüència a La Vanguardia.

El 27 de setembre de 1888, en el diari "El Diluvio" (2) es publica una carta al director, on es recomana visitar aquest Panorama. Indica que el seu creador i director és Casanova i Mones. Explica que reproduïx amb molta fidelitat les coves de Mallorca i que els visitants no quedaran decepcionats.

No s'indica quines coves són, però devien ser les coves del Drac i les d'Artà.


Anunci a La Vanguardia

Una altra notícia referent a aquest Panorama és del 21 de desembre de 1888, quan s'informa que el propietari ofereix l'entrada gratuïta als escolars de les escoles municipals. Un dia el 22, el matí per nins i la tarda per nines.

La vida d'aquesta instal·lació va ser molt curta, ja que a la tarda del 3 de febrer de 1889 (3) un incendi la va destruir completament.

Notes:

1- Barcelofilia

2 - El Diluvio - Setembre de 1888

3 - La Vanguardia, 4 de febrer de 1889 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada